Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Joskus pitää ajatella hieman kotiplaneettaamme, -aurinkokuntaame ja -galaksiamme pitemmällekin.

 

Ursan jäsen olen ollut jo yli 40 vuotta, tosin lähinnä Tähdet ja Avaruus -lehden sekä Ursan kirjojen lukijan roolissa. Avaruuden uutisten ja tapahtumien seuranta on netin välityksellä niin kätevää, ettei nokkaansa juuri tarvitse ulos pistää. Tietysti oma viehätyksensä on sillä, että on ihan omin silmin nähnyt taivaalla vaikkapa jonkun hienon komeetan.

 

Havainnollinen esitys aurinkokuntamme mittasuhteista.

If the Moon were only one pixel

(Vinkki: Scrollaa vaan sitkeästi nuoli-oikealle-nappulalla.)

 

Ursa

Steve-kaari osoittautui täysin uudenlaiseksi optiseksi ilmiöksi
Posted on Monday August 20, 2018

Tänään maanantaina julkaistu tutkimus analysoi punaisen ja vaalean valon muodostamaa Steve-ilmiötä. Vaikka rihmamainen valoilmiö muistuttaakin revontulia, syntytapa vaikuttaa erilaiselta. "Keskeisin päätelmämme on, että Steve ei ole revontuli", kuvailee tutkimusta johtanut Bea Gallardo-Lacourt Calgaryn yliopistosta. "Tiedämme siitä vain vähän. Se on mielenkiintoista, koska valokuvaajille ilmiö on ollut tuttu jo vuosikymmeniä." Tutkijat päättelevät, että Steve syntyy kokonaan muunlaisessa ilmakehäprosessissa kuin revontulet. He kutsuvat sitä "taivaanhehkuksi" erotuksena revontuli-ilmiöistä. Analyysi perustuu arkistoista löydettyyn Steve-havaintoon vuodelta 2008. Tuolloin satelliitti kulki suoraan maanpinnalta kuvatun Steve-kaaren yli ja mittasi samalla hiukkasia. Satelliitti ei...

Nasa elättelee yhä toivoa hiljenneelle Opportunity-mönkijälle
Posted on Sunday August 19, 2018

Kesäkuun 10. päivänä kuultiin toistaiseksi viimeinen signaali Opportunity-kulkijalta. Sen jälkeen Marsin planeetanlaajuinen pölymyrsky on estänyt yhteydenpidon ja kenties hiljentänyt mönkijän lopullisesti. Punaisen planeetan suuri pölymyrsky alkoi touko-kesäkuun vaihteessa. Kyseessä on ensimmäinen globaali myrsky sitten vuoden 2007. Toisinaan käy niin, että eteläisen pallonpuoliskon alkavan kesän myrskyistä useampi pienempi yhdistyy ja ilmiö leviää koko planeetan laajuiseksi.   Hubble kuvasi myrskyn sumentamaa Marsia 18. heinäkuuta. Nyt pölymyrskyn arvioidaan vähitellen olevan hiipumassa ja Marsin kaasukehän läpinäkyvyyden palaamassa. Myrsky on todennäköisesti kasannut pölyä Opportunityn elintärkeille aurinkopaneeleille, mutta...

Hyvä uutinen avaruudesta elämää etsiville - maapallon rakennusaineet ovat yleisiä
Posted on Saturday August 18, 2018

Melko tavallista. Tämä oli tuomio, kun tähtitieteilijät tutkivat 18 vieraan planeettakunnan koostumusta ja arvioivat, miten harvinainen kotiplaneettamme alkuainekoostumus on näihin verrattuna. "Useimmilla rakennuspalikoilla, joita olemme katselleet muissa planeettajärjestelmissä on pääpiirteittäin samanlainen koostumus kuin maapallolla", toteaa Siyi Xu Gemini-observatoriosta. Xun ja hänen kollekoidensa tutkimus on laajin tähän mennessä tehty tarkastelu eri planeettakuntien yleisestä koostumuksesta. Sen avulla tutkijat pystyvät tekemään entistä tarkempia päätelmiä siitä, miten planeettakunnat yleisesti muodostuvat. Vaikka tunnemme jo 2 859 vierasta planeettakuntaa, tiedämme lopulta varsin vähän niiden ominaisuuksista. Yksi syy tähän on se, että planeettojen...

Hayabusa2 kävi alle kilometrin etäisyydellä Ryugu-asteroidista – valmistautuu laskeutumaan
Posted on Friday August 17, 2018

Japanilaista asteroidiluotainta valmistellaan laskeutumiseen. Harjoituksen vuoksi sitä käytettiin alle kilometrin päässä Ryugusta. Elokuun 5. päivä alkaneen ratalaskun tarkoitus oli mitata asteroidin painovoimaa. Luotain kävi 851 metrin päässä asteroidin pinnasta, minkä jälkeen se käytti moottoreitaan ja aloitti nousun takaisin. Lähivisiitin aikana Ryugun painovoima alkoi jo tuntua ja se kyettiin mittaamaan. Laskeutumisen aikana otetut lähikuvat tulevat myös auttamaan varsinaisen laskeutumisen suunnittelussa. Nyt tehty pudottautuminen Hayabusa2:n kotisijainnista 20 kilometrin korkeudelta oli kaikkiaan kolmas. Edellisten aikana se oli käynyt kuuden ja viiden kilometrin päässä Ryugusta. Yllä oleva kuva otettiin aluksen luotaimen optisella navigointikameralla...

Hakkeroitu minisatelliitti voi olla vaarallinen ase
Posted on Friday August 17, 2018

Pienet satelliitit, joiden käyttöjärjestelmää ei ole suojattu, voivat olla uhka muille satelliiteille. Pelkona on, että hakkerit ottavat satelliitin hallintaansa ja ohjaavat sen törmäysradalle toisen satelliitin kanssa. Valtioiden ja useimpien kaupallisten toimijoiden satelliitit ovat yleensä suojattuja. Kiertoradalle lentää kuitenkin enenevissä määrin esimerkiksi opiskelijoiden itse rakentamia minisatelliitteja. Rahan tai teknisten rajoitusten takia nämä satelliitit eivät välttämättä ole läheskään yhtä hyvin turvattuja. Tähän asti asia ei ole ollut ongelma, sillä minisatelliittien liikuteltavuus on ollut hyvin rajattua. Teknologian kehitys on kuitenkin tuonut minisatelliittien rakentajien käyttöön pieniä mutta tehokkaita moottoreita, joilla on mahdollista suorittaa isojakin...

 

Space and NASA News  space.com

NASA's InSight Mars Lander Snaps a Selfie at Halfway Mark to Red Planet
Posted on Monday August 20, 2018

In the midst of a summer full of Mars headlines, NASA's newest mission to the Red Planet is halfway to its destination and is in good condition, the agency announced today (Aug. 20).

Stratolaunch Unveils New Rockets, Space Plane to Launch from World's Largest Airplane
Posted on Monday August 20, 2018

Stratolaunch Systems, which was established by billionaire Microsoft co-founder Paul Allen in 2011, will employ four different satellite-toting vehicles, the company revealed today (Aug. 20).

How the Great American Solar Eclipse Sparked Nationwide Interest in Science
Posted on Monday August 20, 2018

The Great American Solar Eclipse ignited exceptional interest in science among the U.S. public, according to one new study.

A 'Fireball' 40 Times Brighter Than the Moon Shoots Across Alabama Skies
Posted on Monday August 20, 2018

A meteor that appeared over Alabama on Friday blazed a fiery trail.

Stunning NASA Image Lets You Watch the Sun Explode in Real Time
Posted on Monday August 20, 2018

The surface of the sun is a roiling tangle of magnetism, heat and light, stunning new images reveal.

 

 

NASA

NASA to Host Media Briefing on Mission to Return Asteroid Sample to Earth
Posted on Monday August 20, 2018

NASA will host a media teleconference at 2 p.m. EDT Friday, Aug. 24, to provide an update on upcoming activities related to the agency’s first mission to return a sample of an asteroid to Earth.

NASA Hosts Live Science Chat: One Year After Eclipse 2017
Posted on Monday August 20, 2018

On the one-year anniversary of the historic 2017 Eclipse Across America, NASA will host a Science Chat at 10:30 a.m. EDT, Tuesday, Aug. 21, to discuss new science data and the public impact of the celestial event experienced by millions.

NASA to Host Media Briefing on New Ice-Monitoring Mission
Posted on Friday August 17, 2018

NASA will host a media teleconference at 1 p.m. EDT Wednesday, Aug. 22, to discuss the upcoming launch of the Ice, Cloud and land Elevation Satellite (ICESat-2), which will fly NASA’s most advanced laser altimeter to measure Earth’s changing ice.

NASA Awards Contract for Construction of New Research Support Building
Posted on Monday August 13, 2018

NASA has selected Walsh Construction Company II, LLC of Chicago to build a new Research Support Building (RSB) at the agency’s Glenn Research Center in Cleveland.

NASA, ULA Launch Parker Solar Probe on Historic Journey to Touch Sun
Posted on Sunday August 12, 2018

Hours before the rise of the very star it will study, NASA’s Parker Solar Probe launched from Florida Sunday to begin its journey to the Sun, where it will undertake a landmark mission. The spacecraft will transmit its first science observations in December, beginning a revolution in our understanding of the star that makes life on Earth possible.