Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Joskus pitää ajatella hieman kotiplaneettaamme, -aurinkokuntaame ja -galaksiamme pitemmällekin.

 

Ursan jäsen olen ollut jo yli 40 vuotta, tosin lähinnä Tähdet ja Avaruus -lehden sekä Ursan kirjojen lukijan roolissa. Avaruuden uutisten ja tapahtumien seuranta on netin välityksellä niin kätevää, ettei nokkaansa juuri tarvitse ulos pistää. Tietysti oma viehätyksensä on sillä, että on ihan omin silmin nähnyt taivaalla vaikkapa jonkun hienon komeetan.

 

Havainnollinen esitys aurinkokuntamme mittasuhteista.

If the Moon were only one pixel

(Vinkki: Scrollaa vaan sitkeästi nuoli-oikealle-nappulalla.)

 

Ursa

Kirkkain tunnettu galaksi kannibalisoi kolmea naapuriaan
Posted on Friday November 16, 2018

Kirkkaimmin loistava galaksi W2246-0526 syö naapureitaan. Uhriksi ei ole joutunut vain yksi kohde kerrallaan, vaan ainakin kolme galaksia samaan aikaan. Chilessä sijaitseva ALMA-teleskooppi on tutkinut galaksia nimeltä W2246-0526. Se ei ole suurin eikä massiivisin tunnettu galaksi. Jos kaikki galaksit sijaitsivat yhtä kaukana maapallosta, tämä kohde kuitenkin näkyisi kaikkein kirkkaimpana. Nyt ALMA havaitsi selviä pölyvanoja, jotka lähtevät ympäröivistä pienemmistä galakseista ja päätyvät galaksiin W2246-0526. Kuvien perusteella galaksi mässäileekin vähintään kolmelta naapuriltaan tulevalla aineella. "On mahdollista, että tämä ruokkimisvimma on jatkunut jo jonkin aikaa. Oletamme, että galaktinen syöminki myös jatkuu ainakin muutaman sadan miljoonan vuoden ajan", toteaa...

Vuoden takainen neutronitähtien törmäys tuotti entistä suuremman neutronitähden
Posted on Thursday November 15, 2018

Tutkijat ovat selvittäneet viime vuoden syyskuussa todetun neutronitähtikolarin lopputulosta. Analyysin perusteella tähdet yhtyivät mustan aukon sijaan massiiviseksi neutronitähdeksi. Syyskuussa 2017 gravitaatioaaltohavainnoilla todettiin ensimmäinen varma neutronitähtien törmäys. Valon eri aallonpituuksilla tehdyt havainnot antoivat lisää tietoa tapahtuman luonteesta. Havaintojen pohjalta näytti siltä, että törmäys johti mustan aukon syntyyn. Nyt tehty uusi tutkimus viittaa kuitenkin siihen, että lopputuloksena oli entistä suurempi neutronitähti. Tästä kertoo LIGO-painovoimaobservatorion datasta löytynyt viiden sekunnin mittainen laskeva "sirkutus". Sejong-yliopiston Maurice van Puttenin ja Capodimonten astronomisen observatorion Massimo della Vallen analyysin mukaan...

Grönlannin jään alta löytyi suuri törmäyskraatteri
Posted on Thursday November 15, 2018

Kansainvälinen tutkimusryhmä kertoo paljastaneensa suuren törmäyskraatterin Tanskan maaperältä. Kyseessä näyttää olevan poikkeuksellisen nuori ja hyvin säilynyt muodostelma. Grönlannin jään alta on löytynyt halkaisijaltaan 30-kilometrinen kraatteri. Tutkijat uskovat sen syntyneen, kun ehkä noin kilometrin kokoinen asteroidi tai komeetta törmäsi maapalloon. "Kraatteri on poikkeuksellisen hyvin säilynyt, mikä on yllättävää, koska jäätikön jää pystyy erittäin nopeasti hävittämään törmäyksen jäljet", toteaa tutkimusta johtanut Kurt Kjær Tanskan luonnontieteellisestä museosta. Kjærin mukaan kraatterin hyvä kunto viittaa siihen, että se on saattanut muodostua jopa viimeisimmän jääkauden loppupuolella. Tällöin kyseessä olisi yksi nuorimmista tunnetuista...

Linnunrataa kiertää valtava haamugalaksi
Posted on Wednesday November 14, 2018

Tähtiä kartoittavan Gaia-luotaimen aineisto on paljastanut Linnunrataa kiertävän kookkaan satelliittigalaksin. Antlia 2 -nimen saaneen galaksin tähdet ovat harvemmassa kuin millään toisella tunnetulla galaksilla. "Tämä on haamugalaksi. Kohdetta, joka olisi yhtä harva kuin Antlia 2, ei yksinkertaisesti ole nähty aiemmin", sanoo Gabriel Torrealba Cambridgen yliopistosta. Uusi galaksi on kookas, peräti kolmasosa Linnunradasta. Tähtiä siinä on kuitenkin niin vähän, että sen kirkkaus on 10 000 kertaa Linnunrataa vähäisempi. Muut Linnunradan noin 60 tunnetusta satelliittigalaksista ovat eteeristä Antlia 2:ta selvästi kompaktimpeja kohteita. Tutkijat pääsivät Linnunradan kiekon takana hankalasti piilottelevan Antlia 2:n jäljille etsimällä Gaia-satelliitin datasta niin kutsuttuja RR...

Aurinkokunnan naapurista löytyi kylmä supermaapallo
Posted on Wednesday November 14, 2018

Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on löytänyt Barnardin tähden ympäriltä maapalloa suuremman kiviplaneetan. Läheisyytensä takia löytö on poikkeuksellisen kutkuttava. Tähtitieteilijät ovat jo pitkään etsineet kiertolaisia vain kuuden valovuoden päässä sijaitsevalta Barnardin tähdeltä siinä onnistumatta. Nyt tutkijat ovat kuitenkin havainneet kolmen maapallon massaisen planeetan kiertämässä Barnardin tähteä. Löytöä varten tähtitieteilijät yhdistivät seitsemän eri instrumentin 20 vuoden ajalta keräämät havainnot yhteen. “Erittäin huolellisen analyysin jälkeen olemme yli 99 prosenttisesti vakuuttuneita siitä, että planeetta on olemassa", iloitsee Ignasi Ribas Espanjan avaruustutkimuksen instituutista. Vaikka muutama muu tähti sijaitsee vieläkin lähempänä, ne kaikki kuuluvat kahden tai...

 

Space and NASA News  space.com

Intergalactic Thriller 'Origin' Now Streaming on YouTube
Posted on Friday November 16, 2018

YouTube Premium subscribers can now watch all 10 episodes of the new intergalactic thriller "Origin," and the first two are free for anyone to stream.

NASA's Orion Space Capsule Sails at Sunset in This Awesome Video
Posted on Friday November 16, 2018

Need a virtual vacation? NASA has you covered, thanks to a well-timed test procedure for their Orion crew capsule.

Spectacular Photos: NASA Practices Orion Space Capsule Recovery at Sea
Posted on Friday November 16, 2018

NASA set off for the Pacific Ocean to test recovery procedures for the agency's Orion capsule, which is destined to carry humans to the moon and beyond.

The 2018 Leonid Meteor Shower Peaks This Weekend! Here's What to Expect
Posted on Friday November 16, 2018

Come early Sunday morning (Nov. 18), the famous Leonid meteor shower will reach its peak, with lesser numbers expected on the preceding and following mornings.

Russia Will Launch a Cargo Ship to the Space Station Today! Here's How to Watch.
Posted on Friday November 16, 2018

Russia has prepared its next care package for astronauts onboard the International Space Station in a shipment scheduled to blast off today (Nov. 16).

 

 

NASA

NASA Receives Eighth Consecutive Clean Financial Audit Opinion
Posted on Thursday November 15, 2018

NASA has received an unmodified audit opinion on its Fiscal Year 2018 financial statements, marking the eight consecutive "clean" opinion from an external auditor – the highest opinion that may be received.

International Team, NASA Make Unexpected Discovery Under Greenland Ice
Posted on Wednesday November 14, 2018

An international team of researchers, including a NASA glaciologist, has discovered a large meteorite impact crater hiding beneath more than a half-mile of ice in northwest Greenland.

NASA Brings Mars Landing, First in Six Years, to Viewers Everywhere Nov. 26
Posted on Tuesday November 13, 2018

NASA's Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight) lander is scheduled to touch down on the Red Planet at approximately 3 p.m. EST Nov. 26, and viewers everywhere can watch coverage of the event live on NASA Television, the agency's website and social media platforms.

New York Students to Speak with Astronaut Aboard Space Station
Posted on Tuesday November 13, 2018

NASA astronaut Serena Auñón-Chancellor, currently orbiting Earth as part of the International Space Station’s Expedition 57 crew, will answer questions from students at New York’s University Prep Charter High School at 11:05 a.m. EST Friday, Nov. 16.

NASA to Broadcast Administrator’s Welcome for Orion’s European Powerhouse
Posted on Tuesday November 13, 2018

NASA is hosting an event at its Kennedy Space Center in Florida at 9 a.m. EST Friday, Nov. 16, to celebrate the arrival of the European Service Module for the agency’s Orion spacecraft.