Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Joskus pitää ajatella hieman kotiplaneettaamme, -aurinkokuntaame ja -galaksiamme pitemmällekin.

 

Ursan jäsen olen ollut jo yli 40 vuotta, tosin lähinnä Tähdet ja Avaruus -lehden sekä Ursan kirjojen lukijan roolissa. Avaruuden uutisten ja tapahtumien seuranta on netin välityksellä niin kätevää, ettei nokkaansa juuri tarvitse ulos pistää. Tietysti oma viehätyksensä on sillä, että on ihan omin silmin nähnyt taivaalla vaikkapa jonkun hienon komeetan.

 

Havainnollinen esitys aurinkokuntamme mittasuhteista.

If the Moon were only one pixel

(Vinkki: Scrollaa vaan sitkeästi nuoli-oikealle-nappulalla.)

 

Ursa

Maan vaipan syvät virtaukset osoittautuivat yllättävän vahvoiksi
Posted on Tuesday March 26, 2019

Mannerlaattojen liikkuessa vanhaa merenpohjan ainetta uppoaa jopa tuhannen kilometrin syvyyteen. Uusi tutkimus toteaa Maan vaippakerroksen syvien virtausten olevan luultua voimakkaampia. "Usein kuvitellaan Maan vaippakerroksen olevan nestettä, joka virtaa, mutta sitä se ei ole. Se on kiinteää ainetta, joka liikkuu hyvin hitaasti pitkän ajan kuluessa", selittää Ana Ferreira UCL:stä ja Lissabonin yliopistosta. "Perinteisesti on ajateltu, että kiven virtaukset Maan syvemmässä vaipassa ovat hitaita ja että enemmän liikettä tapahtuu vain ylemmässä vaipassa. Olemme näyttäneet, ettei näin tapahdu laajoilla alueilla Tyynen valtameren ympärillä ja Etelä-Amerikassa", hän jatkaa. Uudessa tutkimuksessa hyödynnettiin 43 miljoonaa seismistä mittausta. Mallinnus niistä tehtiin...

Hubble kuvasi Neptunuksen jättiläismäisen myrskyn synnyn
Posted on Tuesday March 26, 2019

Hubble-teleskoopin valokuvat ovat auttaneet ymmärtämään Neptunuksen suurten myrskyjen muodostumista. Ne ovat lähtöisin paljon syvemmältä planeetan kaasukehästä kuin on uskottu. Hubble-avaruusteleskooppi on ensimmäistä kertaa päässyt dokumentoimaan niin sanotun suuren tumman pilkun syntyä Neptunuksessa. Suuret tummat pilkut ovat valtavia myrskyjä, jotka riehuvat aurinkokuntamme uloimman planeetan kaasukehässä. Tähän mennessä Neptunuksessa on nähty yhteensä kuusi suurta tummaa pilkkua. Voyager 2 -luotain huomasi kaksi myrskyä vuonna 1989. Vuonna 1990 avaruuteen lähetetty Hubble-teleskooppi on havainnut myöhemmin neljä lisää. Nyt tutkittu myrsky tuli näkyviin viime vuonna. Hubblen kuvien avulla tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että suuret tummat pilkut ovat lähtöisin paljon syvemmältä...

Tutkijat vahvistavat tähtijoukon ikivanhan iän Linnunradan keskustassa
Posted on Monday March 25, 2019

Uudet havainnot ovat varmentaneet, että yksi Linnunradan keskuspullistuman pallomaisista tähtijoukoista on todella vanha. Kohde syntyi universumin ollessa alle miljardin vuoden ikäinen. Vielä muutamia vuosia sitten ajateltiin, että kaikkein vanhimmat tähtijoukot sijaitsevat Linnunradan reuna-alueilla. Nyt muinaisia tähtijoukkoja on alettu löytää myös galaksimme keskuspullistumasta. Siellä pesii neljäsosa noin 160 tunnetusta Linnunradan pallomaisesta joukosta. Astronomit ovat vahvistaneet, että keskuspullistuman tähtijoukkoon HP 1 kuuluvat eräät galaksimme vanhimmista tähdistä. Havainnot tehtiin Chilessä sijaitsevalla Gemini South -teleskoopilla. Joukolla HP 1 on ikää 12,8 miljardia vuotta. Se syntyi, kun universumi oli alle miljardin vuoden ikäinen. "Tämä tähtijoukko on kuin...

Stella Arctit jaettiin tähtikuvaajille
Posted on Sunday March 24, 2019

Ursa palkitsi ansioituneita harrastajia Tuorlan tähtipäivillä. Jari Saukkonen ja Samuli Vuorinen ovat kehittäneet tähtikuvausta Kirkkonummen komeetan Komakallion tähtitornilla.  "Tähtikuvissa on nähtävissä ihan oikeasti kaikenlaisia astrofysikaalisia ilmiöitä ihan harrastajapohjalta", Jari Saukkonen valaisee innostuksensa taustaa. "Eli ei vain se, että saa kauniin kuvan, vaan myös että ymmärtää mitä kuva kertoo ja mitä prosesseja siihen liittyy." Jari Saukkonen ja Samuli Vuorinen vastaanottivat lauantaina Stella Arcti -palkinnot tähtikuvauksestaan. "Nykyään meillä alkaa olla tähtikuvaus automatisoitua", Samuli Vuorinen sanoo. "Oma mielenkiinto on eniten kohdistunut siihen, että pääsee vaikka kirjoittamaan ohjelmia tietokoneella kuvaukseen liittyen,...

Jupiterin muinainen vaellus paljastuu asteroidien radoista
Posted on Saturday March 23, 2019

Ruotsalaistutkimus esittää aiempaa tarkemmin Jupiter-planeetan muinaisen vaelluksen aurinkokunnassa. Malli on tehty tietokonesimulaationa ja tutkimusryhmän mukaan selittää Jupiterin radan lähellä kiertävien troijalaisten asteroidien jakauman. "Tämä on ensimmäinen kerta, kun meillä on todisteita Jupiterin muodostumisesta kaukana Auringosta ja vaeltamisesta nykyradalleen. Löysimme todistusaineistoa lähellä Jupiteria kiertävistä troijalaisasteroideista", kertoo Simona Pirani Lundin yliopistosta. Vaikka teoretisoitua jättiläisplaneettojen ammoista vaellusta pidetään suhteellisen varmana, ei sen yksityiskohdista ole ollut tarkkaa, tutkijoiden yleisesti hyväksymää tietoa. Jupiterin troijalaisasteroidit kiertävät Aurinkoa planeetan rataetäisyydellä, mutta...

 

Space and NASA News  space.com

Hubble Telescope Reveals What 200 Billion Stars Look Like (Photos)
Posted on Tuesday March 26, 2019

Two incredible new images from the Hubble Space Telescope show galaxies in all their shining glory.

See Jupiter Near the Moon Wednesday Morning
Posted on Tuesday March 26, 2019

The waning moon will make a close approach to Jupiter in the night sky tonight (March 26), and you can see the giant gas planet shining close to Earth's natural satellite early tomorrow morning.

Kathy Sullivan, 1st American Woman to Walk in Space, on the All-Female Spacewalk That Could Have Been
Posted on Tuesday March 26, 2019

NASA's plans for the first all-female spacewalk by space station astronauts this week had all the makings of a historic moment.

Watch Live Wednesday: Rocket Lab's R3D2 Launch
Posted on Tuesday March 26, 2019

Rocket Lab is now aiming to launch DARPA's R3D2 satellite prototype no earlier than Wednesday, March 27, at 6:30 p.m. EDT (2230 GMT) during a four-hour window.

US to Return Astronauts to the Moon by 2024, VP Pence Says
Posted on Tuesday March 26, 2019

U.S. Vice President Mike Pence called on NASA to return American astronauts to the moon by 2024 — just five years from now — during the National Space Council meeting on Tuesday (March 26).

 

 

NASA

NASA Administrator Statement on Return to Moon in Next Five Years
Posted on Tuesday March 26, 2019

The following is a statement from NASA Administrator Jim Bridenstine on Tuesday’s announcement by Vice President Mike Pence, at the fifth meeting of the National Space Council, about putting American astronauts back on the Moon in the next five years:

NASA Updates Spacewalk Assignments, Announces Final Preview Briefing
Posted on Monday March 25, 2019

With the first in a series of three spacewalks successfully completed at the International Space Station, NASA has updated astronaut assignments for the remaining two spacewalks and will preview the third in an upcoming news conference on NASA Television and the agency’s website.

NASA Television to Broadcast Fifth Meeting of the National Space Council
Posted on Monday March 25, 2019

NASA Television and the agency’s website will provide live coverage of the fifth meeting of the National Space Council starting at 1 p.m. EDT Tuesday, March 26.

NASA Selects Three Additional Informal Learning Institutions to Engage Learners in its Mission
Posted on Monday March 25, 2019

NASA’s Teams Engaging Affiliated Museums and Informal Institutions (TEAM II) has selected three additional informal education organizations to supplement the initial group selected in June 2018.

NASA Mission Reveals Asteroid Has Big Surprises
Posted on Tuesday March 19, 2019

A NASA spacecraft that will return a sample of a near-Earth asteroid named Bennu to Earth in 2023 made the first-ever close-up observations of particle plumes erupting from an asteroid’s surface.