Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Joskus pitää ajatella hieman kotiplaneettaamme, -aurinkokuntaame ja -galaksiamme pitemmällekin.

 

Ursan jäsen olen ollut jo yli 40 vuotta, tosin lähinnä Tähdet ja Avaruus -lehden sekä Ursan kirjojen lukijan roolissa. Avaruuden uutisten ja tapahtumien seuranta on netin välityksellä niin kätevää, ettei nokkaansa juuri tarvitse ulos pistää. Tietysti oma viehätyksensä on sillä, että on ihan omin silmin nähnyt taivaalla vaikkapa jonkun hienon komeetan.

 

Havainnollinen esitys aurinkokuntamme mittasuhteista.

If the Moon were only one pixel

(Vinkki: Scrollaa vaan sitkeästi nuoli-oikealle-nappulalla.)

 

Ursa

Linnunradan ulkoreunan etäisyys saatiin mitattua
Posted on Wednesday June 26, 2019

Japanilaistutkijat ovat määrittäneet galaksimme uloimman rajapyykin. Mittausten perusteella Linnunradan kaukaisimmat tähdet sijaitsevat noin 520 000 valovuoden päässä sen keskuksesta. Galaksimme tähdet sijaitsevat suurelta osin sen kiekkomaisessa osassa. Lisäksi Linnunradalla on kiekkoa ympäröivä halo, jossa arvioidaan olevan noin miljardi muinaista tähteä. Japanilaiset astronomit halusivat saada selville, kuinka kauas halo ulottuu. Halon laajuuden määrittäminen on haastavaa. Se on kuin yrittäisi selvittää metsän sisältä käsin sen ulkorajat. Halon laajuutta tutkittiin kuvaamalla Subaru-teleskoopilla sinisiä BHB-tyypin tähtiä. Suurin osa halon tähdistä on näitä vanhoja ja kirkkaita tähtiä. Apuna käytettiin myös Subaru-teleskoopin meneillään olevan tähtikartoitusohjelman aineistoa....

Uudenlainen atomikello tekee avaruusluotaimista itsenäisempiä
Posted on Tuesday June 25, 2019

Nasa lähetti tänään uudenlaisen atomikellon Maan kiertoradalle testattavaksi. Maan päällä tehdyissä laboratoriotesteissä DSAC-atomikello on ollut 50 kertaa tarkempi kuin GPS-luotaimien kellot. Uusi atomikello on kehitetty Marsia ja muita kaukaisia kohteita tutkivia luotaimia varten. Atomikellon avulla luotaimet pystyvät toimimaan paljon nykyistä itsenäisemmin. "Maapallolla olevat navigaattorit ohjaavat jokaista kaukaista avaruutta tutkivaa alusta. DSAC-atomikello muuttaa tämän mahdollistamalla aluksen autonomisen navigoinnin", selittää Jill Seubert Nasasta. Tällä hetkellä avaruusluotaimen paikka ja nopeus selvitetään lähettämällä maapallolta signaali luotaimelle, joka lähettää sen takaisin Maahan. Kuluneesta ajasta pystytään laskemaan luotaimen etäisyys. Tämän jälkeen paikkatieto...

Marsin kuuhun aiotaan lähettää mönkijä
Posted on Monday June 24, 2019

Muutaman vuoden päästä jompikumpi Marsin kuista voi saada pinnalleen vieraan. Samalla toivottavasti selviää, miten naapurimme kiertolaiset ovat syntyneet. Japanin avaruusjärjestö JAXA, Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus DLR sekä Ranskan avaruusjärjestö CNES ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä viedäkseen luotaimen Marsin kuuhun. "Ensimmäinen Marsin kuiden tutkiminen mönkijällä on valtava tekninen haaste", toteaa Pascale Ehrenfreund DLR:stä. Alustavan aikataulun mukaan mönkijä lähtisi matkaan yhdessä japanilaisen MMX-luotaimen kanssa vuonna 2024 ja saapuisi Marsin kiertoradalle 2025. Samalla lennolla on tarkoitus myös kerätä näytteitä ja tuoda ne Maahan vuonna 2029. Aurinkokuntamme kiviplaneetoista vain Marsilla ja maapallolla on ympärillään kuita. Naapurillamme on kaksi kuuta, Phobos ja...

Hubble kuvasi pienen mutta pippurisen galaksin
Posted on Sunday June 23, 2019

Nyt tutkittu galaksi on läpimitaltaan vain muutama prosentti Linnunradasta. Se ei kuitenkaan estä sitä muodostamasta uusia tähtiä monin verroin omaa galaksiamme nopeammin. Hubblen kuvaama pikkuruinen galaksi ESO 495-21 on suurinpiirtein 3 000 valovuoden läpimittainen. Se on niin sanottu tähtiryöppygalaksi, jossa uusia tähti sikiää 1 000 kertaa nopeammin kuin omassa galaksissamme. ESO 495-21:n kirkkaina loistavia "supertähtijoukkoja" on tutkittu Hubble-avaruusteleskoopilla useampaan otteeseen. Ne ovat avoimia tähtijoukkoja, joiden uskotaan toimivan esiasteina pallomaisille tähtijoukoille. Galaksissa näkyy myös viitteitä sen ytimessä pesivästä supermassiivisesta mustasta aukosta. Galaksien keskustoissa yleisesti ottaen ajatellaan aina pesivän supermassiivinen...

Gammapurkauksen polarisaatio saatiin kuvattua
Posted on Saturday June 22, 2019

Gammapurkaukset ovat universumin energeettisimpiä räjähdyksiä, mutta niiden synnyssä on vielä paljon epäselvää. Nyt ensimmäistä kertaa on saatu kuvattua gammapurkauksen polarisaatio. Tämä on askel eteenpäin näiden tapahtumien ymmärtämiseksi. Polarisaatio saatiin määritettyä gammapurkauksesta, joka havaittiin 14. tammikuuta tänä vuonna. Kun Swift-avaruusteleskooppi oli tehnyt hälytyksen purkauksesta, muutaman tunnin päästä sitä kohti oli jo suunnattu kaksi maanpäällistä teleskooppia. "Oli onnekasta, että kohteen sijainti taivaalla oli sopiva havaintoihin sekä Chilen ALMAlle että New Mexicon VLA:lle. Molemmat observatoriot vastasivat nopeasti ja sää oli loistava", sanoo Tanmoy Laskar Bathin yliopistosta. Havainnoista ilmeni, että vain 0,8% purkauksen valosta oli polarisoitunutta....

 

Space and NASA News  space.com

UFOs Remain Elusive Despite Decades of Study
Posted on Wednesday June 26, 2019

In July, the Mutual UFO Network (MUFON) celebrates 50 years of investigating and promoting research about unidentified flying objects. Do we know any more now than we did in 1969?

Pictures from Space! Our Image of the Day
Posted on Wednesday June 26, 2019

SpaceX's Falcon Heavy rocket fires its engines for a spectacular nighttime liftoff from NASA's historic launch pad 39A at Kennedy Space Center in Florida.

Mysterious 'Bathtub Rings' of Titan Replicated on Earth
Posted on Wednesday June 26, 2019

Something dark is spreading across the surface of Titan, and we may finally have some idea what it is.

On Alien Worlds, Extraterrestrials Could Be Spewing a Toxic, Smelly Gas. That's How We Could Find Them.
Posted on Wednesday June 26, 2019

Phosphine, a horrible-smelling gas that's toxic to life on Earth, could signal the existence of alien life-forms elsewhere in the universe.

Solar Eclipse Glasses: Where to Buy the Best, High-Quality Eyewear
Posted on Tuesday June 25, 2019

Whether you're looking for a new pair of eclipse glasses or you've already purchased some form of eye protection, here's what you need to know to avoid burning your eyes during the solar eclipse.

 

 

NASA

Coverage Set for NASA Test of Orion Abort System for Moon to Mars Missions
Posted on Tuesday June 25, 2019

NASA Television will broadcast launch and prelaunch activities for the Ascent Abort-2 flight test of the launch abort system for NASA’s Orion spacecraft’s, which will help pave the way for Artemis missions with astronauts to the Moon and then Mars.

NASA Awards Contract for Second Mobile Launcher at Kennedy Space Center
Posted on Tuesday June 25, 2019

NASA has selected Bechtel National, Inc., of Reston, Virginia, to design and build a second mobile launch platform, known as Mobile Launcher 2 or ML2, for Exploration Ground Systems at the agency’s Kennedy Space Center in Florida.

NASA Technology Missions Launch on SpaceX Falcon Heavy
Posted on Tuesday June 25, 2019

NASA technology demonstrations, which one day could help the agency get astronauts to Mars, and science missions, which will look at the space environment around Earth and how it affects us, have launched into space on a Falcon Heavy rocket.

NASA Astronaut Anne McClain, Crewmates Return from Space Station Mission
Posted on Tuesday June 25, 2019

NASA astronaut Anne McClain and two of her Expedition 59 crewmates returned to Earth from the International Space Station Monday, landing safely in Kazakhstan at 10:47 p.m. EDT (8:47 a.m. Tuesday, June 25, local time) after months of science and four spacewalks aboard the microgravity laboratory.

Media Invited to See Progress on NASA’s Space Launch System for Its First Moon Mission
Posted on Friday June 21, 2019

Media are invited to NASA’s Michoud Assembly Facility in New Orleans at 9:30 a.m. CDT Friday, June 28, to view progress on the rocket core stage for the Space Launch System’s Artemis 1 Moon mission.