Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Joskus pitää ajatella hieman kotiplaneettaamme, -aurinkokuntaame ja -galaksiamme pitemmällekin.

 

Ursan jäsen olen ollut jo yli 40 vuotta, tosin lähinnä Tähdet ja Avaruus -lehden sekä Ursan kirjojen lukijan roolissa. Avaruuden uutisten ja tapahtumien seuranta on netin välityksellä niin kätevää, ettei nokkaansa juuri tarvitse ulos pistää. Tietysti oma viehätyksensä on sillä, että on ihan omin silmin nähnyt taivaalla vaikkapa jonkun hienon komeetan.

 

Havainnollinen esitys aurinkokuntamme mittasuhteista.

If the Moon were only one pixel

(Vinkki: Scrollaa vaan sitkeästi nuoli-oikealle-nappulalla.)

 

Ursa

Saturnuksen renkaiden massa selvisi – iäksi arvioidaan vain kymmeniä miljoonia vuosia
Posted on Thursday January 17, 2019

Saturnuksen renkaiden massa on ensi kertaa onnistuttu mittaamaan suoraan. Samalla Cassini-luotaimen havainnot vihjaavat, että renkaat syntyivät vain 10–100 miljoonaa vuotta sitten. Arvostetussa Nature-julkaisussa tänään ilmestyneen tutkimuksen mukaan kiista Saturnuksen renkaiden iästä on vihdoin saanut pisteen. Yhtenä vaihtoehtona on pidetty mahdollisuutta, että renkaat syntyivät jo samoihin aikoihin kuin planeettakin noin 4,4–4,5 miljardia vuotta sitten. Renkaiden iän arvio perustuu kuitenkin vain epäsuoraan päättelyyn. Cassini-luotaimen suorissa mittauksissa renkaat osoittautuivat suhteellisen kevyiksi. Mittaustuloksen mukaan renkaiden massa on noin 40 prosenttia Saturnuksen pienen Mimas-kuun massasta. Mikäli renkaiden kappaleet koottaisiin suureksi jääpalloksi, olisi pallon...

Kaksoistähdeltä löytyi sivuttain oleva aineskiekko
Posted on Wednesday January 16, 2019

ALMA-teleskooppi on löytänyt ensimmäisen varmuudella tunnetun kaksoistähden aineskiekon, jonka ratataso on suorassa kulmassa tähtien ratatasoon nähden. Löytö tarkoittaa, että tähtien ympärillä voi olla myös samantyyppisiä planeettakuntia. "Meillä on tapana ajatella, että muut aurinkokunnat muodostuisivat niin kuin omamme, missä kaikki planeetat kiertävät samassa suunnassa yhden auringon ympärillä", sanoo Daniel Price Monashin yliopistosta. Teoreettisissa malleissa on kuitenkin esiintynyt tilanne, jossa kaksoistähtijärjestelmän aineskiekko on asettunut suoraan kulmaan tähtien ratatasoon nähden. "Dynamiikan erikoisuus tarkoittaa, että niin kutsutun polaarisen epälinjauksen pitäisi olla mahdollinen", sanoo Grant M. Kennedy Warwickin yliopistosta. Nyt ALMAn tekemä...

Kuu pimentyy täydellisesti maanantain aamulla - seuraavan kerran ilmiö näkyy Suomessa vasta vuonna 2025
Posted on Wednesday January 16, 2019

Ensi viikolla tapahtuu täydellinen kuunpimennys. Seuraavaa Suomessa näkyvää täydellistä kuunpimennystä pitää odottaa aina vuoteen 2025 asti. Jos sää vain sallii, maanantai-aamuna 21.1 näkyy kaikkialla Suomessa täydellinen kuunpimennys. Sen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia. Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia. Täydellinen pimennys alkaa kello 6.41 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon. Täydellinen pimennys päättyy kello 7.43, kun Kuu lipuu jälleen Maan puolivarjoon ja lopulta sieltä pois. Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei silti pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle. Ilmakehän läpi kulkeneesta valosta on...

Kasvikoe Kuun pinnalla onnistui osittain – laskeutuja vaipui jo horrokseen
Posted on Tuesday January 15, 2019

Kiina raportoi Chang'e 4 -laskeutujan koelaitteiston tuottaneen onnistuneesti puuvillan versoja Kuun pinnalla. Laitteisto oli pakattu noin 20 senttimetrin kokoiseen suljettuun sylinteriin, jonka kastelujärjestelmä aktivoitiin laskeutumisen jälkeen. Massaltaan 2,6-kiloisessa testilaitteistossa oli multaa, vettä ja ilmaa sekä kaksi kameraa ja lämmityslaitteisto. Luonnonvaloa ohjattiin laitteistoon sen ulkopuolelta. Testattavana oli puuvillan lisäksi myös rapsin, perunan ja lituruohon siemeniä. Ainoastaan puuvillansiementen kerrottiin itäneen ja versoneen. Kasvinsiementen lisäksi mukana oli banaanikärpästen munia sekä hiivaa minikokoisen biosfäärin luomiseen, mutta niidenkään osalta koe ei vaikuta onnistuneen. On epäselvää, johtuuko tämä vaillinaisesta kastelusta vai muista...

Nuori tähti on puhaltanut ympärilleen poikkeuksellisen kuplan Orionin sumussa
Posted on Monday January 14, 2019

Astronomit ovat yllätyksekseen havainneet, kuinka nuori tähti on raivannut kaasun ja pölyn pois ympäristöstään Orionin kaasusumussa. Tämä estää uusien tähtien synnyn lähistöllä. Uusi havainto ympäristöään siivoavasta nuoresta tähdestä on harvinaislaatuinen. Tähän mennessä tutkijat ovat ajatelleet muiden prosessien, kuten räjähtävien tähtien, sääntelevän tähtimuodostusta. Orionin sumun ytimessä sijaitsevaa nuorta tähteä ja sen ympäristöä tutkittiin SOFIA-kaukoputkella. Siihen yhdistetty GREAT-instrumentti havaitsee kaukoinfrapunan aallonpituuksilla, mikä auttoi näkemään sumun sisään. Havaittu tähti Theta 1 Orionis C on kirkkain yksilö ryhmässä nuoria tähtiä. Havainnot paljastivat, että tähti on luonut lähistölleen laajan kuoren pyyhkimällä pois aineksen...

 

Space and NASA News  space.com

Japan Launches Meteor-Spawning Minisatellite, 6 Other Spacecraft to Orbit
Posted on Thursday January 17, 2019

Japan launched seven spacecraft to Earth orbit today (Jan. 17), including a little satellite designed to create dazzling artificial meteor showers.

Northern Lights 2019: When, Where & How to See the Aurora Borealis
Posted on Thursday January 17, 2019

Where should you go to get the best look at the dancing, dazzling display known as the aurora borealis?

The Day Edwin Hubble Realized Our Universe Was Expanding
Posted on Thursday January 17, 2019

It's the 90th anniversary of Edwin Hubble's discovery.

What Moon Craters Can Tell Us About Earth, and Our Solar System
Posted on Thursday January 17, 2019

Asteroid impacts have a bad reputation here on Earth — it's the dinosaurs' signature public relations victory — but it's the moon that really bears the scars of living in our messy neighborhood.

Saturn's Rings May Be Younger Than the Dinosaurs
Posted on Thursday January 17, 2019

Saturn has not always had rings — the planet's haloes may date only to the age of dinosaurs, or after it, a new study finds.

 

 

NASA

NASA Astronaut, Crewmates Return to Earth After 197-Day Mission in Space
Posted on Thursday December 20, 2018

Three members of the International Space Station’s Expedition 57 crew, including NASA astronaut Serena Auñón-Chancellor, returned to Earth Thursday, safely landing at 12:02 a.m. EST (11:02 a.m. local time) in Kazakhstan.

NASA Administrator Statement on Passing of Rona Ramon
Posted on Monday December 17, 2018

The following is a statement from NASA Administrator Jim Bridenstine about the passing of Rona Ramon, widow of Ilan Ramon:

Bettina Inclán Named to Head NASA Office of Communications
Posted on Monday December 17, 2018

Bettina Inclán has been named by Administrator Jim Bridenstine to be NASA’s Associate Administrator for Communications.

NASA Begins America’s New Moon to Mars Exploration Approach in 2018
Posted on Monday December 17, 2018

NASA welcomed a new administrator, Jim Bridenstine, deputy administrator, Jim Morhard, and chief financial officer, Jeff DeWit, in 2018. Their focus is on firmly establishing the groundwork to send Americans back to the Moon sustainably, with plans to use the agency’s lunar experience to prepare to send astronauts to Mars.

NASA Sends CubeSats to Space on First Dedicated Launch with US Partner Rocket Lab
Posted on Monday December 17, 2018

A series of new CubeSats now are in space, conducting a variety of scientific investigations and technology demonstrations, following launch Sunday of Rocket Lab’s first mission for NASA under a Venture Class Launch Services (VCLS) contract.